Det overordnede formål med de arkæologiske udgravninger og undersøgelser er at få en bedre forståelse for tidligere tiders samfund. Vi søger viden om forandringer, variation og kontinuitet i menneskers livsvilkår fra de ældste tider og til nutiden, så vi kan formidle den nye viden i udstillinger, foredrag, bøger og artikler.
Derfor arbejder vi aktivt sammen med bygherrer i hele den vestlige del af Jylland for at afdække og bevare genstande og spor af fortidens bebyggelser og anlæg fra istidens slutning og frem til nyere tid. Og vi arbejder for, at skjulte fortidsminder under jordoverfladen og synlige fredede fortidsminder bevares.
De Kulturhistoriske Museer i Holstebro har det arkæologiske ansvar for:
De Kulturhistoriske Museer i Holstebro ser det som sin fremmeste opgave, at alle kan føle et ejerskab til og finde mening i de arkæologiske fund. Derfor bruger vi aktivt arkæologi som værdiskabende element, når vi sammen med bygherrer planlægger udgravninger.
De fund, arkæologerne har gjort på din jord, fortæller en historie om områdets og dermed vores fælles fortid, en historie du også kan bruge. Kulturhistorie kan have en positiv værdi for det, området efterfølgende skal bruges til.
Herunder kan du se nogle konkrete forslag til, hvad du kan få ud af resultaterne af de arkæologiske udgravninger på din jord.
Igennem åbent hus arrangementer i udgravningerne og evt. efterfølgende foredrag vil du og dine samarbejdspartnere, ansatte, kunder eller andre interesserede kunne få et indblik i, hvordan vi arbejder, hvad det er, vi finder, og hvilken historie, det kan fortælle. Når udgravningen er afsluttet, kommer vi også gerne ud på din virksomhed og holder foredrag, f.eks. til personalemødet, workshoppen eller temadagen.
Vi kan udarbejde foldere, som kan vedlægges salgsmateriale til kommende grundejere. I folderen kan der gives en populær fremstilling af resultaterne af de arkæologiske undersøgelser på stedet og evt. en oversigt over, hvilke fund der er gjort på de enkelte grunde. Der kan også udarbejdes en lignende folder til evt. samarbejdspartnere eller større kunder.
Ved nye udstykninger kan de arkæologiske fund bruges i forbindelse med vejnavne. Man kan også forestille sig forhistoriske legepladser eller rekonstruktioner af de fundne huses grundplaner.
Mulighederne er mange, og på idéplanet er museet gerne behjælpelig. Ovenstående er kun eksempler på de muligheder, der er. Er du interesseret i at høre flere muligheder, eller har du måske selv et forslag, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf. 96 11 50 10 eller på info@holstebro-museum.dk.
De Kulturhistoriske Museer i Holstebro fører på vegne af Slots- og Kulturstyrelsen tilsyn med fredede fortidsminder i kommunerne Holstebro, Struer, Lemvig, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern, Herning og Viborg.
Søg på De Kulturhistoriske Museer i Holstebro