Oldsager – altså genstande fra fortiden, som findes i forbindelse med anlægsarbejde, eller opsamles på mere tilfældig vis, vil ofte have en kulturhistorisk betydning. Hvis man mener at have fundet en sådan genstand, kontaktes det lokale museum, så en bestemmelse og registrering af fundet kan foretages. I langt de fleste tilfælde vil man efterfølgende kunne få genstanden med hjem, men den er nu registreret i vores databaser og kan således indgå i vores viden om lokalområdet og i vores forskning.
Håndtering af fund
Du må ikke rengøre eller pudse metalgenstande, inden de indleveres til museet. Du risikerer at ødelægge dekoration på genstandens overflade, eller at sætte nedbrydningsprocesser i gang i det gamle metal. Genstande af jern fra oldtid og middelalder bør afleveres til museet hurtigst muligt, så de kan pakkes på en måde, der forhindrer nedbrydning.
Har du fundet noget – eller har du spørgsmål om danefæ?
Hvis du vil indlevere genstande, fotos, breve eller film til De Kulturhistoriske Museer i Holstebro, er vi interesserede i at få så mange oplysninger om materialet som muligt:
Ud fra disse oplysninger kan vi vurdere, om materialet hører hjemme på museerne eller på de lokalhistoriske arkiver. Kontakt os meget gerne, inden du påtænker at indlevere materiale til museet. Når du indleverer materialet, vil du blive bedt om at udfylde og underskrive en indkomstseddel. Svarene hjælper museerne med at placere materialet i den rette kulturhistoriske sammenhæng.
Vi får jævnligt tilbudt genstande, men da vi indsamler med et bestemt formål for øje og har begrænset plads på vores magasiner, må vi ofte sige nej tak til det, vi bliver tilbudt. Derfor vil vi gerne opfordre dig til at kontakte os og booke en aftale, inden du møder op på museerne.
Du kan læse mere om, hvilke genstande, de tre museer indsamler, og hvordan du kontakter de ansvarlige for området herunder.
Holstebro Museum indsamler genstande, der har været anvendt, er produceret i eller har en anden tilknytning til Holstebro Kommune i tiden efter 1536. Af særlig interesse har genstande, der belyser Holstebro købstads historie.
Vil du indlevere detektorfund, genstande eller jordfund, der med stor sandsynlighed hører til tiden før 1536, kan du kontakte Holstebro Museum.
Indsamlingen på Frilandsmuseet Hjerl Hede tager udgangspunkt i konkrete kulturhistoriske undersøgelser af de enkelte historiske bygninger med henblik på at optimere interiør og eksteriør. Ønsket er, at udstillingerne repræsenterer den specifikke historie, tidsperiode og det kulturmiljø, den enkelte bygning kan fortælle, således at der tilstræbes en varieret og autentisk formidling.
Museet indsamler desuden genstande, der kan bruges som rekvisitter i museets levendegørelse. Giver bliver bedt om tilladelse, såfremt museet ønsker at benytte en genstand som rekvisit.
Museet fokuserer på genstande, der kan danne grundlag for dokumentation af strandinger i nyere tid ved Vestkysten. Museet indsamler desuden arkæologiske genstande, som du har fundet ved strande eller i havet. Museets ansvarsområde dækker en stor del af Nordsøen, den vestlige del af Limfjorden samt søer og åer i en god del af Midt- og Vestjylland.
Hvis du har fundet noget, som kan være danefæ fra oldtid eller middelalder i Struer, Holstebro og Lemvig kommuner, skal det indleveres til Holstebro Museum.
Du kan kontakte os på telefon 2060 9279 eller skrive til astrid.jensen@holstebro-museum.dk og aftale et møde. Danefæ kan kun afleveres til museet efter forudgående aftale.
Museet sender genstandene videre til Nationalmuseet, som afgør, om der er tale om danefæ og udbetaler derefter danefædusør.
I helt særlige tilfælde vil genstanden kunne erklæres for danefæ. Danefæ er betegnelsen for såkaldt “herreløst gods” og kan være såvel genstande af ædelmetaller som genstande af flint, ben og tak mv. Også i disse tilfælde indleveres genstandene på det lokale museum, hvorfra genstandene videresendes til Nationalmuseet. På Nationalmuseet foretages en vurdering af, om genstanden skal erklæres for danefæ. Danefæ er statens ejendom, men til gengæld modtager man en dusør for fundet.
Du kan læse mere om danefæ på Nationalmuseets hjemmeside.
Bestemmelserne om danefæ er fastlagt i Museumslovens kapitel 9.
Søg på De Kulturhistoriske Museer i Holstebro