De Kulturhistoriske Museers formål er gennem indsamling, registrering, forskning, bevaring og formidling inden for sit ansvarsområde at virke for sikringen af Danmarks kulturarv og belyse såvel forandring, variation og kontinuitet i menneskers livsvilkår fra de ældste tider til nu. Museet ønsker at fremme forståelsen for historien og kulturarvens betydning for menneskets placering i tid og rum. Og det vil arbejde for at integrere viden i samfundets daglige liv og virke for, at denne viden nyttiggøres i lokalområdet, nationalt og internationalt. Derfor indgår museet i en række samarbejder omkring projekter, der skal undersøge og forske i nye veje til fortællinger om fortiden for nutidens mennesker.
Museet indgår i Limfjordsmuseernes Samvirke og Center for KulturarvsForskning og samarbejder med Aalborg Universitet, Københavns Universitet, Aarhus Universitet og Aarhus Arkitektskole samt en række danske museer.
Overordnet ønsker De Kulturhistoriske Museer at undersøge, hvordan viden og fortællinger fra fortiden kan bidrage til at bevæge mennesker i nutiden. Med udgangspunkt i det Nordvestjyske landskab og samlingerne på Hjerl Hede, Strandingsmuseum St. George og Holstebro Museum.
I 2009 blev Holstebro Museum hjemsted for projektet Fortiden set fra himlen – luftfotoarkæologi i Danmark. Det arbejde blev videreført i ph.d.-projektet Vestjyllands hav- og fjordlandskab i yngre jernalder, vikingetid og tidlig middelalder – En central periferi, der udføres af Matthias Broch Christiansen i perioden september 2017 – januar 2021 med støtte fra Kulturministeriets Forskningsudvalg. Luftfotoarkæologisk Center blev etableret i 2021 med støtte fra Augustinusfonden og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Formålet med Luftfotoarkæologisk Center er at synliggøre og kortlægge de enestående muligheder som luftfotoarkæologi og anden ikke-destruktiv arkæologi rummer i både forskningsmæssig, formidlingsmæssig og i planlægningssammenhænge.
Læs mere om Luftfotoarkæologisk Center her: Fortiden set fra himlen
Modern Hands sætter fokus på de mange muligheder håndværk giver, så unge mennesker får øjnene op for håndværker-verdenen. Gennem dygtige og ambitiøse rollemodeller viser projektet forskellige fag, hvor unge selv kan prøve kræfter med håndværk gennem kurser, workshops og en årlig håndværksfestival. Projektet er støttet af Tietgenfonden.
Læs mere her: Modern Hands
Vi arbejder med udgangspunkt i landskabet og byen som ‘kontaktzone’ for mennesker, dyr og planter. Det overordnede spørgsmål er, hvad det vil sige at være et kulturhistorisk museum i en antropocæn epoke. Vi undersøger dette i foreløbig to projekter:
De Kulturhistoriske Museer i Holstebro, Hjerl Hede, har indgået en 10-årig samarbejdsaftale med Arkitektskolen Aarhus (AAA) og Holstebro Kommune (HK). Tilsammen vil partnerne over de kommende år afprøve forskellige typer af bæredygtige byggerier, som skal være synlige for et stort publikum – det kan være regulære turistfaciliteter eller bygninger på Hjerl Hedes arealer. Ideen er at koble uddannelse og eksperimenter med bæredygtigt og håndværksbaseret byggeri direkte med by- og kulturliv i det offentlige rum. Projektet vil være rammen omkring et staldbyggeri, bygning af småhuse i Holstebro og håndværkskurser på Hjerl Hede.
Søg