De følgende oplysninger er rettet mod dig som er landmand eller skovbruger. Herunder kan du læse om hvordan du skal forholde dig, hvis du støder på fortidsminder under jordarbejdet, eller har planer om at bygge eller ændre jordbehandling. Desuden kan du se, hvem der betaler for arkæologens arbejde.
Hvis en lodsejer ved jordarbejde i forbindelse med normal, dvs. uændret landbrugs- eller skovdrift, støder på fortidsminder, er det ikke lodsejer, der skal betale for de eventuelle efterfølgende arkæologiske undersøgelser. Det er derimod Staten, der betaler. Det er endvidere muligt at få erstatning for tab af afgrøde som følge af en arkæologisk udgravning. Du er altid forpligtet til at meddele museet, hvis du støder på fortidsminder.
Skovrejsning
Privat skovrejsning med skånsom jordbehandling anses som almindelig landbrugsdrift, og er en mindre trussel mod fortidsminderne. Derfor kan Slots- og Kulturstyrelsen yde bevilling til en sonderende forundersøgelse til påvisning og afgrænsning af registrerede fortidsminder (så som overpløjede gravhøje) med henblik på friholdelse fra tilplantning.
Overvejer du at foretage en ændring af jordbehandlingen, eksempelvis fra almindelig pløjning til dybdepløjning?
Dybdepløjning er meget ødelæggende for fortidsminder i jorden, det kan derfor anbefales at bede museet om en udtalelse og eventuelt få lavet en forundersøgelse, inden den ændrede jordbehandling tages i brug.
Hvem betaler?
Museet eller Staten betaler for forundersøgelser, udtalelser og egentlige arkæologiske undersøgelser afledt af almindelig landbrugsdrift.
I forbindelse med skovrejsning sidestilles skovrejsning med dybdepløjning med anlægsarbejde så som byggemodning, byggeri osv; herunder forstås også arealer, hvor der fx skal plantes juletræer. Derfor skal skovrejser betale for forundersøgelsen i disse tilfælde, og hvis skovrejser fravælger forundersøgelse skal dybdepløjningen standses på linje med andet anlægsarbejde, hvis der påtræffes fortidsminder.
Museet er gerne behjælpelig med besvarelse af yderligere spørgsmål på 96 11 50 00. Man kan også henvende sig skriftligt på info@holstebro-museum.dk. Er der tvivlsspørgsmål afgøres disse af Slots- og Kulturstyrelsen.
Søg